Jei yra problema, yra ir sprendimas!

Visuomenės švietimas aplinkosaugos klausimais

Seminaras Alytuje

Atsakingo vartojimo kultūrą ir ekologišką elgesį skatinantis seminaras visuomenei, sodininkų bendrijų pirmininkams ir nariams, savivaldybių darbuotojams

 

ELEKTROS IR ELEKTRONINĖS ĮRANGOS, APMOKESTINAMŲJŲ GAMINIŲ IR PAKUOTĖS BEI JŲ ATLIEKŲ TVARKYMAS SODŲ BENDRIJOSE

 

Rugsėjo 30 d. Alytuje vyko antrasis iš dešimties Aplinkos ministerijos iniciatyva organizuojamų seminarų apie atliekų tvarkymą sodų bendrijose.

Renginys skirtas regiono sodininkų bendrijų pirmininkams ir nariams, savivaldybės darbuotojams, jo metu su licencijuotų organizacijų, komunalinių įmonių, Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro atstovais bus aptariami aktualūs klausimai apie pakuotės atliekų surinkimą ir perdirbimą, elektros ir elektroninės įrangos prevenciją ir šalinimą, nagrinėjamos komunalinių atliekų tvarkymo sodų bendrijose problemos ir kt.

Kaip pasakojo Alytaus rajono savivaldybės komunalinio ūkio skyriaus vyriausiasis specialistas Vilius Ašmenskas,sodininkų bendrijų gyventojai dažnai buityje susidarančių atliekų vis dar nerūšiuoja, biologiškai skaidžių atliekų nekompostuoja, o senus baldus, padangas ir elektros ar elektroninės įrangos prietaisus palieka prie bendrųjų komunalinių atliekų konteinerių. „Iki 2020 m. ne mažiau kaip 65 proc. komunalinių atliekų (vertinant pagal atliekų kiekį) turi būti perdirbtos ar panaudotos kitaip.Jos į sąvartyną pakliūti neturi, todėl sodo bendrijų gyventojai, kaip ir visi kiti, privalo rūšiuoti ir kompostuoti. Žaliąsias atliekas, t. y. medžių šakas, lapus, gėles, nupjautąžolę,vežti į sąvartynus draudžiama, todėl jų dėti su mišriomisatliekomisnegalima – reikia kompostuoti. Taip gyventojai pasigamins vertingos daržui trąšos – komposto, kuris sodų savininkams tikrai pravers.“

Reikėtų neužmiršti, kad senus baldus sodo bendrijų gyventojai privalo pristatyti į stambiagabaričių atliekų surinkimo aikšteles, nenaudojamas padangas – palikti autoservise montuojant naujas arba irgi vežti į stambiagabaričių atliekų aikštelę, o nenaudojamus televizorius ir kt. buitinę techniką būtina atiduoti šių atliekų tvarkytojui. Dažnai pastarąsias atliekas paskambinus išsiveža patys elektros ir elektroninės įrangos perdirbėjai.

Serminare dalyvavo, pasisakė ir aktyviai su sodininkų bendrijų nariais diskutavo projekto partnerių: Alytaus rajono savivaldybės, Lietuvos sodininkų draugijos, UAB „Alytaus regiono atliekų tvarkymo centras“, Alytaus regiono aplinkos apsaugos departamento, Pakuočių tvarkymo organizacijos, Lietuvos komunalininkų ir atliekų tvarkytojų asociacijos, Elektronikos platintojų asociacijos „EEPA“ atstovai.  

     

                                        

 

                             

 

 

Atgal